PRZEPIS NA DOMOWE BATONY MUSLI
29.5.16Dziś przepis na domowe batony musli, które są zdrowszą wersją tych sklepowych, naszpikowanych tanim tłuszczem, cukrem i mnóstwem innych, niezdrowych składników. W tych samodzielnie robionych mamy 100% pewności, co do ich składu, ponadto możemy go dowolnie modyfikować. Wykonanie jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu. Batony idealnie nadają się na przekąskę w ciągu dnia, II śniadanie/lunch.
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 0,5 szklanki otrębów żytnich
- ok. 5 g ryżu preparowanego
- kilka suszonych moreli
- kilka suszonych daktyli
- ok. 50 g suszonej żurawiny
- pół szklanki orzechów włoskich
- ok. 30 g łuskanego słonecznika
- 5 łyżek miodu (u mnie akacjowy)
- 1 jajko
- 3 białka jaj
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski. Morele i żurawinę
kroimy na mniejsze kawałki, orzechy włoskie siekamy/kruszymy w blenderze. Dodajemy
płynny miód, całe jajko i 3 białka. Jeśli masa będzie zbyt sypka, można
dodać jeszcze białko. Całość mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja użyłam takiej o wymiarach 24x28 cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 15 minut. Po ostygnięciu batony można pokroić i zjeść.
2 komentarze
Bardzo dobre,zdrowe batony. Robię takie dzieciom, tylko dodaje jeszcze inne orzechy.
OdpowiedzUsuńOczywiście do przepisu można dodać inne suszone owoce/ orzechy wedle uznania :)
UsuńDla dzieci to akurat fajna, zdrowa opcja.