HYDROLATY
9.10.15
Hydrolaty – inaczej wody aromatyczne są produktami dodatkowymi, otrzymywanymi w procesie destylacji z parą wodną surowców , zawierających olejki eteryczne. W trakcie tego procesu pary olejku eterycznego i wody wchodzą w ścisły kontakt ze sobą skraplając się, następnie ściekają do odbieralników jako dwie oddzielne fazy. Woda aromatyczna zawiera zazwyczaj minimalne ilości olejku eterycznego (0.02% – 0.5%). Może być jedynym cennym produktem destylacji z parą wodną w przypadku surowców roślinnych o małej zawartości olejków eterycznych.
Wody
aromatyczne są czystymi płynami o konsystencji wody, a ich zapach jest
delikatniejszy niż zapach odpowiadającego im olejku eterycznego. Mają
przeważnie odczyn kwaśny bądź obojętny, pH waha się między 3 a 7. Wartość pH
5,5 uważana jest za optymalną do stosowania w produkcji preparatów do
twarzy. Dobrym wskaźnikiem jakości hydrolatów jest ich kwasowość, a wszelkie
zmiany będą przejawem ewentualnego pogorszenia jakości hydrolatu. Najczęściej
są jasne i prawie bezbarwne, tylko niewiele
z nich ma intensywny odcień. Do hydrolatów o zdecydowanym kolorze możemy
zaliczyć ten z mydlnicy lekarskiej oraz
wrotycza pospolitego. Wyjątkowo nasycone i opalizujące zabarwienie
posiada hydrolat cynamonowy. Zapach wody aromatycznej jest często podobny
do zapachu olejku eterycznego, pozyskanego
z tej samej rośliny, ale nie zawsze tak jest. Aromaty obydwu substancji mogą
znacznie różnić się od siebie, co jest spowodowane odmiennym składem chemicznym.
Związki hydrofilowe tj. alkohole, fenole, aldehydy częściowo lub całkowicie
rozpuszczalne w wodzie, są częściej obecne w hydrolacie niż w olejku.
Hydrolaty należy przechowywać w temperaturze poniżej
14°C, w miejscu zacienionym nie dłużej niż przez okres jednego roku. Takie
warunki przechowywania zapewniają
stabilność, chronią przed rozpadem i zmianą składu. W wyższej temperaturze niektóre wody roślinne wykazują skłonność do flokulacji (oddzielania
cząstek zawieszonych) np. hydrolaty z jemioły i lipy tworzą sukcesywnie
białe lub zielone osady, z mikroskopijnych cząstek roślinnych obecnych
w hydrolacie Większość wód aromatycznych jest delikatna i rozkłada się w dosyć
krótkim czasie. Hydrolaty z roślin, które nie mają
dużych ilości olejku eterycznego są stabilne tylko przez krótki czas. Trwałość
hydrolatów jest determinowana przez obecność w nich rozpuszczalnych związków
z olejków eterycznych hamujących wzrost bakterii. Często konserwuje się je
niewielką ilością konserwantu lub alkoholu, ponieważ nie posiadają tak silnych właściwości antybakteryjnych
jak olejki eteryczne i mają krótszy okres przydatności.
Wody aromatyczne mogą być stosowane w 100%
stężeniu bezpośrednio na skórę jako tonik lub odświeżająca woda. Wykorzystywane są również jako faza wodna w produkcji kremów, lotionów,
balsamów, mydeł i jako dodatek do masek. Można użyć je także do
odświeżania powietrza w pomieszczeniu. Hydrolaty zawierają wiele cennych
substancji czynnych przyjaznych dla skóry. Mają ponadto właściwości
pielęgnacyjne i terapeutyczne. Ich wybór jest uzależniony od rodzaju i stanu cery
Popularność hydrolatów zwiększa się dzięki
prostocie stosowania, dostępności, różnorodności oraz przystępnej cenie.
Większość firm z kosmetykami naturalnymi proponuje w swojej ofercie te
produkty, dzięki czemu wody roślinne stały się alternatywą
dla kosmetyków syntetycznych. Są to substancje warte uwagi i polecenia.
2 komentarze
Czy każdy hydrolat można stosować jako tonik? Wiesz coś na ten temat?
OdpowiedzUsuńHej, teoretycznie każdy, ale w praktyce niekoniecznie, ponieważ niektóre hydrolaty mogą mieć zbyt wysokie pH. Niestety producenci bardzo rzadko podają pH gotowego kosmetyku, a raczej niewiele konsumentów posiada pH-metr lub papierki lakmusowe (które jednak są mniej precyzyjne). Ja akurat pisałam pracę mgr o hydrolatach i robiłam kremy z hydrolatami. Przebadałam pH sporej ilości hydrolatów i w wynikach był spory rozrzut.
UsuńNajlepiej obserwować skórę, czy nic się nie dzieje po tonizowaniu hydrolatem :)